ARHIVA

Za početak... WEC (world economic crisis)

Autor Administrator on .

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Nikako da se otmem utisku da i svoje i vaše vreme traćim, obzirom da još uvek pišem o politici. Svoje sam vreme na tu temu dobrano potratio... Pa ipak... Danas na žalost (ili možda na sreću!?) nije u pitanju lokalna politika, Svilajnca, Srbije... Ovaj put je u pitanju globalna. Neko je nekada primetio "krize" - kao ekonomsku kategoriju koja se, periodično i u zavisnosti od nekih parametara (tržišta, obrta kapitala...) nanovo javlja. Ova sadašnja će, po svemu sudeći potrajati i biće, pa veoma blago je reći, teško i loše. Jedna od reakcija (povodom velike krize, koja se zapravo tek zahuktava) koju sam "načuo", čak i kod naših političara je (parafraziram): NEKA JE I NJIMA MALO TEŠKO, DA VIDE KAKO JE! A jedino što sam godinama slušao od naših političara je da je "kriza" i da "moramo malo da se strpimo" do "boljih dana" - koji uzgred, nikako da stignu.

 

Place de l' Europe, Lausanne

(Place de l' Europe, Lausanne, 24.10.2008)

 

Jedna od "istina" koje su prećutane (pre svega, od istih tih političara!) je ta da - siromašne uvek i najteže pogađaju sve nedaće pa naravno i krize, a kako mi spadamo u "vrlo bogate - siguni smo, zar ne!

 

Još jedna od zanimljivosti: nakon mnogih kriza, malobrojni izađu kao - još bogatiji (setite se naših "biznis mena", nakon devedesetih!). Misleći da je "sigurnost" u zlatu, mnogi (od bogatih) ga kupuju (za zadnjih 5 godina cena se udvostručila), neki veći deo ulažu u nekretnine (zato varira vrednost - čas se podiže cena kvadrata, čas pada (¤) ).

Voleo bih da sam u zabludi, ali mišljenja sam da će ova biti posve drugačija. A kakva će biti - videćemo. Jedino što sam zaboravio, pa se setio jednog vica, koji (možda) ima neke veze, a možda opet grešim... A glasi ovako:

"Vodili raspavu lekar, prostitutka, pop i političar - čiji je zanat najstariji:

- Mi smo, kako je svima poznato - "zanat najstariji", reče prostitutka.

- Pa pre će biti da je Eva nastala od Adamovog rebra, što bi u osnovi bila medicina, priključi se lekar.

- A to sve počinje od Adama i Eve i Biblije, dakle, pre toga bio je haos, pa je Bog... Nezavrši pop, kad ga političar prekide pitanjem:

- A ŠTA MISLITE, KO JE STVORIO TAJ HAOS!?"

Pa sad, možda je vic glup, i možda stvarno nema veze... Sa haosom. Ali mislim da ima sa krizom! Vreme je za globalnu preraspodelu - samo se bojim da im se ne "izmakne"...

Ono što je nekada bila (daleka) Amerika, nije nas se ticalo ni doticalo... Kako je danas svet postao "globalno selo", to ukazuje i na finansijske tokove koji se kreću u pravcu "većeg profita i manjih poreza". Što upravo znači da je novac davno prevazišao "nacionalnu" ili "kontinentalnu" bezbednost. Kako god bilo, za očekivati je da se dešavanja u Americi, ali i Evropi u mnogome prelome po ostalim zemljama. Jedina "disciplina" koja bi možda mogla biti pošteđena svakog obezvređivanja je, zapravo "nasušna potreba" - hrana. Kako je za to područje usko svezana i energetika... I to je ono što bi moglo opstati, a hoće li i to - videćemo.

PS Možda i ovo "previdjam", al mi se čini da je postalo manje bitno, nije "goruće svetsko pitanje", ko će biti naredni predsednik SAD - Obama, McCain, Paja Patak ili...

 

 

(¤) napomena - tako je po Evropi, u Parizu, Londonu...

Novosti flash 3

Vest broj 3

Politika, pravo, istorija filozofije, web design - Nebojša Dajić, Daja