aferaltribune, LJUBAVNE, PESME, OSTALE, POLITIČKE, PESME, priče, price, RUŽE, UROŠA, PREDIĆA, KAFANSKI, RAZGOVORI, RAKIJSKA, RASPRA, Nebojsa Dajic, Daja

Kategorije

Linkovi

Share This

Komentari

A napakovalo se, da “pršti”: noćima nisam spavao! Prvo ispit (Ustavno pravo, prof. Ratko Marković, i rasprava o suspenziji Ustava: ja tvrdim od svih, pa i nas, a on zastupa tezu – „svih, osim nas [1] “. Trebalo je da mu da mu pošaljem onaj moj poziv “za učešće u oružanim snagama” (u rat!), i onda ga pitam – jesmo li sada, po izbijanju građanskog rata,  suspendovali ustav ili ne!?).

FOTO – preuzet sa BAŠTA BALKANA

To je jedna noć. Svadba, u Osječini (2 noći, Lola i Fića.) kod Valjeva. Noć svadbe je ona kada se najbliži opiju, a neko mora voziti… Jbg, ja sam „trezvenjak“. Povratak Dijanom, preko planina i promašaj puta za 40.tak km, a „predvodi” nas lokalni, “kraće”, preko planina…  Jedva do novog goriva. Pozadi spavaju, Cvele i Olivera, dok se Gumeni trudi da me „navodi putem“ i ostane budan – dok mi nije skočio za volan, jer su mu se, usred noći, pred ulazak u Kg, pričinili – „biciklisti, sa gomilama životinja po putu“! Stvarno mi je došlo da ga lupim! Rano jutro i Kragujevac otvara svoje pekare, u koje se ne ulazi posle noći provedene u šatoru i kolima (u “prevodu”, – niko neće po burek!). U stanu, komšiji pukla cev, tako da je morao da se “posluži i našim zidom” kupatila, te je spavanje odloženo za veče. A te večeri, legavši ranije od uobičajenog, zvoni telefon i moja majka mi javlja: “Nebojša, majka ti se javlja sa dežurstva, iz škole. Samo da ti javim, otac i ja primili smo poziv, kako si nam rekao.”

AKO JE ZA UTEHU…

–Ne brini, stižem, i to prvo do tebe, u školu (ovo je bilo što je moguće utešnije rečeno…) Tu noć nespavanja, pred odlazak na ratište, sa samo sat sna (proveo sam u pakovanju stvari i tražeći gorivo! Našao je Cvele nekoliko litara, kod komšije „Miksera“, (u „nemobilisanom“ Svilajncu!), a ovaj će: „E, ako je za njega, i za to – za toliko imam gorivo!“ Saznao sam za to gorivo tek 4-5 godina posle rata!). Onda na dan mobilizacije, noć putovanja i – prva noć dežurstva! Rekoh, pakuje se – u „ciklusima“!


 


[1] 

[stextbox id=“custom“ defcaption=“true“]Raspra koja je zanimljiva možda pravnicima; za najvažnija državna pitanja, kao i upotrebu vojskepitaju se svi”, tj. odluka te vrste donosi  se „konsenzusom“, a ne većinom (ne po principudemokratskog centalizma“! Još jedna “slučajnost”-TO JE TEMA MOG DIPLOMSKOG IZ SREDNJE ŠKOLE! Oblik – ”Novinski uvodnik”). Slovenija i Hrvatska nisu bile ni prisutne, a onda nisu ni mogle dati saglasnost! Obzirom da je pomenuti prof. pristalica principa “jedinstva” a ne “podele” vlasti, te je imao, osim profesorsko mesto, i funkciju narodnog poslanika, i predsednika Ustavnog suda, i ministra i potpredsednika vlade, nije me čudio njegov stav, već odraz ideologije i politike (čemu nije mesto na fakultetu), a ne pravne teorije. Možda bih pojasnio kada bih rekao da je pomenuti stručnjak, izvorno predavač marksizma na stomatološkom, a zatim zet prof. Radomira Lukića. Onda je postao – i sve drugo.  Nešto jasnije?[/stextbox]

View Comments

Share
Published by
Nebojša Dajić, Daja

Recent Posts

Sve i ništa

Sve i ništa Živeli smo u kvadraturi omeđenoj nemaštinom i srećom; bedom i sitnim zadovoljstvom;… Read More

5 година ago

Voda nešto nosi

Mesec ipo dana od smrti mog oca i nepunih mesec dana od poplave nezapamćenih razmera.… Read More

10 година ago

Posna slava

POSNA SLAVA        _PDF__         Read More

11 година ago

1.Posna slava

Nikada nisam bio „pravi“ Srbin, po „ukusu i mirisu“ većine „velikih Srba“. Ali ni oni… Read More

11 година ago

2.„Dijana“ Made by Dragan-Predrag

  Neki su ga zvali „Homeini“, uglavnom su ga znali kao „Dragana“, koji je i… Read More

11 година ago

3. ”Good Hunch”

Politika mi nikada nije bila “omiljena”, kao ni ja njoj... Razumljivo, obzirom na kartko iskustvo… Read More

11 година ago